Din ce este fabricata mobila ?

PAL-ul (placi aglomerate de lemn) este compus din aschii din lemn tocate marunt, amestecate cu clei sau rasini sintetice, presate la cald. Stratul interior al panourilor astfel realizate contine particule grosiere, in timp ce straturile exterioare sunt netede, compuse din particule mai fine. PAL-ul se poate finisa cu o pelicula de melamina, furnir sau diverse lacuri.  

PAL-ul melaminat se obtine in urma aplicarii mai multor straturi de melamina si hartie impregnata cu modelul sau culoarea finisajului dorit. Melamina ofera o gama foarte larga de culori uni, dar si fibre care imita perfect lemnul.

Avantajele PAL-ului:

 • cost scazut spre deosebire de alte materiale: MDF, lemn masiv;
 • gama variata de culori si texturi;
 • prelucrare relativ usoara, timp de fabricare mai redus;
 • doua tipuri de fronturi: PAL melaminat si PAL furniruit;
 • potrivit pentru mobila la comanda: placari pereti, mobilier dressing, living, dormitor, dulapuri, inclusiv bucatarii (cu conditia sa nu existe umiditate mare), spatii comerciale, birouri etc.

Dezavantaje:

 • sensibilitate la umiditate;
 • durata de viata mai scurta decat MDF-ul.  

MDF-ul (fibra de densitate medie) se fabrica in acelasi mod ca si PAL-ul, cu diferenta ca lemnul compozit este maruntit mult mai fin inainte de presare. MDF-ul are o densitate mai mare decat PAL-ul si o suprafata mult mai fina ce il face prelucrabil pe suprafata.

In cazul MDF-ului, marginile fronturilor pot fi rotunjite, eliminand astfel necesitatea aplicarii cantului. Lipsa acestuia confera un aspect mult mai elegant. Suprafata dura si fina permite, de asemenea, decuparea in relief a diferitor modele pe fronturi, care poarta denumirea tehnica de frezari. Cu ajutorul frezarilor se poate imita stilul clasic al mobilierului realizat din lemn masiv. In acest caz, avantajele in favoarea MDF-ului sunt date de pretul redus si proprietatile materialului care nu se dilata/contracta precum lemnul. Ca si finisaje MDF-ul poate fi vopsit in orice culoare din paletarul RAL, in varianta mata, lucioasa sau semi-lucioasa.

Avantajele MDF-ului:

 • duritate mare, comparabila cu cea a lemnului masiv;
 • prelucrare mai usoara decat in cazul PAL-ului – prin frezare se pot obtine forme deosebite;
 • patru tipuri de fronturi: MDF vopsit, MDF furniruit, MDF infoliat, MDF melaminat;  rezistenta la umiditate si durata de viata mare – MDF-ul vopsit are o rezistenta foarte ridicata la incovoiere si insurubare, iar valorile de umflare in contact prelungit cu apa sunt mult mai bune decat la alte materiale lemnoase;
 • indicat pentru mobilierul de baie si bucatarie unde MDF-ul vopsit are o rezistenta deosebita. Rezultate spectaculoase se pot obtine si din combinarea celor doua materiale: carcasa si compartimentarea realizate din PAL, iar fronturile din MDF vopsit sau furniruit;
 • se poate revopsi in cazul in care suprafata a fost zgariata/deteriorata.

Dezavantaje:

 • costuri mai ridicate decat PAL-ul din cauza prelucrarii mai costisitoare.  

 

HDF din engleza “High Density Fibreboard”

Este un produs artificial din lemn sub formă de pulbere legat cu adeziv și comprimat pentru a forma foi subtiri, similar MDF-ului insa cu o densitate, greutate si rezistenta mai mare. Este un bun izolator termic si fonic si adera foarte bine la melamina, hartie sau furnir. Este usor de perforat, maleabil si destul de flexibil si este utilizat cel mai des pentur placari pe partea din spate a dulapurilor sau pieselor de mobile, fundul sertarelor, lambriuri si usi de mobilier.

Furnirul este un strat foarte subtire de lemn (1 mm sau chiar mai putin) care se aplica cu ajutorul unui adeziv peste placile cu baza lemnoasa (atat peste PAL, cat si peste MDF). Dupa uscarea adezivului,  suprafata se baituieste si se lacuieste.

Placaj

Placajul este un lemn artificial, care a fost inventat în timpul celui de-al doilea război mondial și a fost utilizat în principal pentru a construi bărci și ambarcațiuni pentru armată. Aceasta se face din numeroase bucati subțiri de lemn lipite împreună. Fiecare strat este în unghi drept fata de directia nervurilor celuilalt strat pentru a creste rezistenta, de asemenea, permițându-i să rămână destul de flexibil. Cu cat este mai subțire foaia, cu atat mai maleabil va fi. Acesta este utilizat pe scară largă în industria de construcții fie ca material sub podele sau ca o carcasa structurală între pereți.